Hoe controleer ik wat voor opslag mijn computer heeft?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Harde schijven of solid state drive’s (SSD’s) hebben helaas niet het eeuwige leven. Zo kan het zijn dat u dit al na enkele jaren gaat merken. Zo kan uw computer trager werken, maar het kan ook zo zijn dat uw harde schijf meer geluid maakt. Nu we in een digitale tijd leven bevat een computer meestal meer belangrijke informatie dan ooit! Het zou daarom vervelend zijn als u uw data verliest door een defecte harde schijf of SSD. Uiteraard is het om die reden belangrijk dat er back-ups worden gemaakt, maar toch zou het fijn zijn om het moment van een defecte harde schijf of SSD voor te zijn! Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de gezondheidsstatus te controleren in Windows.

 

Harde schijven maken gebruik van mechanische bewegende onderdelen. Na mate de tijd verstrijkt zullen deze onderdelen slijten, dit is helaas niet te voorkomen. Dit is meestal ook te horen door extra tikkende geluiden, of extra geluiden in het algemeen. Ook de magnetische sectoren kunnen beschadigd raken na mate de tijd verstrijkt.

 

Een SSD maakt geen gebruik van bewegende onderdelen, deze zul je dan ook niet horen. Toch hebben SSD’s wel een probleem waardoor ook zij sluiten. De cellen waarin data worden opgeslagen vergaan namelijk langzaam. Een SSD gaat over het algemeen wel langer mee dan een harde schijf, maar toch zullen beide ooit defect raken.

De gezondheidsstatus controleren;

De gezondheidsstatus controleren

Harde schijven en SSD’s maken gebruik van S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology, het kan zijn dat dit eerst ingeschakeld moet worden!). Dit systeem houdt de harde schijf of SSD in de gate en controleert of er geen problemen mee aan de hand zijn. S.M.A.R.T. kant u daardoor op de hoogte brengen van eventuele of potentiële problemen. Hierdoor is er meestal nog tijd om een back-up te maken voordat het medium echt defect raakt. Er zijn diverse methodes om dit te controleren, hieronder worden er een aantal uitgelegd.

Windows

Standaard heeft Windows als de mogelijkheid om de gezondheidsstatus te zien. Deze kant u op de volgende manier bekijken. Druk op ‘Windows + R’ als het goed is wordt de uitvoeren applicatie nu geopend.

Toets hier CMD in en druk op ‘OK’. Hierdoor wordt de opdrachtenprompt geopend. Hier toetsen we vervolgens ‘wmic diskdrive get model,status’ in. Wanneer u dan op ‘ENTER’ drukt wordt er een lijst gegeven van de aanwezige opslag stations in de computer en de status ervan. Wanneer er ‘OK’ verschijnt is er vermoedelijk niets aan de hand!  

CrystalDiskInfo

Een andere methode om de status te bekijken is met een programma genaamd CrystalDiskInfo. Dit programma geeft uitgebreide informatie over de drives in de computer. Er is ondersteuning voor traditionele harde schijven, maar ook voor SSD’s en in mindere mate voor externe usb- en firewire-schijven. Dit programma werkt als volgt.

 

Bezoek https://crystalmark.info/en/download/ en download vervolgens de ‘INSTALLER (Vista-)’ versie van de standaard editie. De download zou nu automatisch moeten beginnen (Mogelijk moet de reclame eerst weggedrukt worden). Sla het gedownloade bestandje vervolgens op en druk er na een succesvolle installatie 2 keer op. Hierna worden er een aantal vragen gesteld of het programma geïnstalleerd mag worden en zo ja, waar. En er wordt gevraagd om de voorwaarde te accepteren. Na een succesvolle installatie is er de mogelijkheid om CrystalDiskInfo te openen.

Eenmaal open geeft CrystalDiskInfo informatie over de gezondheid van uw harde schijf of SSD. Dit programma biedt uitgebreidere informatie dan de standaard Windows mogelijkheden zoals hierboven behandeld.

Contact

Hopelijk blijken na deze stappen dat uw harde schijf of SSD nog in goede gezondheid verkeerd, mocht dit niet het geval zijn, neem dan zeker contact op!  Het verliezen van mogelijk belangrijke data op uw computer is iets wat we willen voorkomen. Ook voor andere vragen of meer informatie mag u uiteraard contact opnemen!

Neem spoedig contact op

Met het naderen van de eind datum voor de ondersteuning voor Windows 8.1. Is het goed om na te denken over een oplossing die voor u of uw bedrijf werkt. Neem geheel vrijblijvend contact op! Dan kijken we samen wat de beste oplossing is om over te stappen naar een nieuwer besturingssysteem.